Pasja przekazywana z pokolenia na pokolenie 🐝
Nasza rodzinna przygoda z pszczelarstwem zaczęła się w latach 50 XX wieku, kiedy to mój pradziadek Tadeusz zorganizował swoją pasiekę we wsi Wiktorówko w obecnym województwie wielkopolskim. Po Jego śmierci w 1984 roku pasiekę przejął mój dziadek Jan, który przewiózł nocą całą pasiekę liczącą kilkanaście pni do miejscowości pod Bydgoszczą. Od tego czasu dziadek wraz ze swoim synem, a moim ojcem zajmowali się pasieką. Na początku 2017 roku dziadek przekazał mi sporą literaturę dotyczącą pszczelarstwa. Były również książki po moim pradziadku. Najstarsza z 1936 roku. Przeczytałem książki i na tyle zaciekawiło mnie pszczelarstwo, że postanowiłem, że skoro oprócz teorii mam jeszcze dziadka praktyka, który może mnie nauczyć pszczelarstwa to warto byłoby spróbować. W maju 2018 roku, kiedy miałem 15 lat otrzymałem od dziadka 3 ule wraz z pszczołami i od tego czasu zaczęła się moja przygoda z pszczelarstwem.
– V 2018 – pierwsze 3 ule od dziadka i rozpoczęcie samodzielnej pracy z pszczołami. Mój pierwszy własnoręcznie wirowany miód, choć chyba bardziej to zasługa dziadka, który przekazał mi 3 ule z dobrze przezimowanymi pszczołami, które obdarowały mnie miodem,
– 2019 – samodzielna budowa uli typu wielkopolskiego,
– 2019 – zwiększenie pasieki do 8 uli. Mój pierwszy sezon z pszczołami.
– 2020 – moja pasieka liczy już kilkanaście uli. Kolejny rok nauki i poznawania pszczół. Niestety powtórka z roku 2019 i kolejny rok bez miodu. Nie poddaję się i działam dalej.
– 2021 – buduję kolejne ule. Moja pasieka to już ponad dwadzieścia uli. 10 pni wywożę na pola obsiane rzepakiem. Pszczoły na rzepakowym pożytku obdarowują mnie pysznym miodem. Warto było nie poddawać się, wyciągnąć wnioski z wcześniejszych niepowodzeń i cieszyć się, że cierpliwość została nagrodzona.
– 2021 – buduję kolejne ule. Moja pasieka to już ponad dwadzieścia uli. 10 pni wywożę na pola obsiane rzepakiem. Pszczoły na rzepakowym pożytku obdarowują mnie pysznym miodem. Warto było nie poddawać się, wyciągnąć wnioski z wcześniejszych niepowodzeń i cieszyć się, że cierpliwość została nagrodzona.
– 2022 – rozwijam dalej pasiekę. Nadal buduję ule, Przybywają kolejne rodziny pszczele. Na pożytek wywożę już 35 pni. Nowe miejsce z polami rzepaku i bliskie sąsiedztwo drzew lipowych powodują, że pszczoły produkują miód rzepakowy, wielokwiatowy i lipowy. Kupuję matki pszczele różnych ras. Zapełniam ule zrobione zimą kolejnymi rodzinami pszczelimi.
– 2023 – pasieka rośnie do 62 pni. W tym samym roku podejmuję decyzję o stworzeniu własnej strony internetowej o mojej pasiece i rozpoczynam prace nad zbudowaniem strony internetowej i sprzedaży miodu przez Internet. Pojawiają się również kolejne pomysły związane z pszczelarstwem o których nie omieszkam napisać w niedalekiej przyszłości.
– 2024 – co przyniesie następny rok tego nie wiemy, ale na pewno nie zabraknie w nim pszczół
Z pasieki prosto na twój stół 🥄
Nasza pasieka to miejsce, gdzie każda kropla miodu jest owocem naszej pasji, oddania i zrozumienia dla natury. To tutaj miłość do przyrody staje się czymś rzeczywistym, co możemy podzielić się z Tobą. Naszym celem jest przekazanie Ci nie tylko smaku miodu, ale również historii i wartości, które są z nim związane. Kiedy wybierasz nasz miód, wybierasz nie tylko produkt, ale także fragment naszej pasji i oddania. To jest nasza droga, nasza historia, którą chcielibyśmy, abyś doświadczył w każdym łyku naszego wyjątkowego miodu.
Dlaczego nasz miód?
🌼 Najwyższa jakość
Dbamy o to, aby nasze produkty były wolne od chemikaliów i sztucznych dodatków, dlatego nasz miód zachowuje naturalny smak i wartości odżywcze. Nasze pasieki znajdują się w ekologicznie czystych obszarach (tereny natura 2000, tereny puszczy Bydgoskiej), co przekłada się na wysoką jakość i unikalność naszego miodu. Dbamy o to, by nasze pszczoły miały dostęp do najlepszych źródeł nektaru.
🌿Bogate walory smakowe
Nasz miód ma wyjątkowy smak i aromat, który pochodzi od różnorodnych kwiatów, z których zbierany jest nektar. Każdy słoik naszego miodu to prawdziwa uczta dla podniebienia. Nasz miód jest naturalnym źródłem witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które wspierają Twoje zdrowie. To nie tylko słodki smakołyk, ale również źródło korzyści dla organizmu.
🍯 Wsparcie lokalnej pasieki
Wybierając nasz miód, wspierasz lokalną pasiekę i przyczyniasz się do zachowania tradycji pszczelarstwa w naszym regionie. Nasz miód jest czysty, bez dodatku cukru czy konserwantów. To naturalny produkt, który możesz spożywać z pełnym zaufaniem.
Dewiza, dzięki której nie przestajemy kochać pszczół: